onsdag 5 maj 2010

Utvärdering

Jag tror att det blev som jag och handledaren hade tänkt oss. Vi hade visserligen lite problem med att hitta en fungerande redovisningsform och det fanns svårigheter i att begränsa sig till rätt områden inom själva ämnet. Projektarbetet ändrades visserligen väldigt mycket då vi inte riktigt från början tänkte göra en blogg men vi kom gemensamt fram till att det var den bästa lösningen.

Jag själv är väldigt nöjd med projektarbetet och även så verkar handledaren vara med tanke på detta direktcitat:
"Jag har tittat på din blogg och jag måste säga att det ser mycket bra ut. Du har fått med mycket information som du presenterar på ett tydligt och begripligt sätt. Jag tycker att rubrikerna fungerar bra som de är. " //Tommie.

För & nackdelar
Jag tyckte det blev ganska stressigt att ha projektarbetets redovisningsdel och bloggen så sent innan deadline, men större delarna och i princip allt praktiskt arbete var redan färdigt med stor marginal. Jag ville egentligen inte starta en blogg och var ganska negativ till idéen att visa allt offentligt men det visade sig vara den bästa möjliga redovisningsform vi kom fram till. Bloggen har en hel del fördelar då man enkelt kan redovisa praktiska moment och samtidigt låta åskådaren få en överblick av projektarbetet på ett enkelt sätt. Till skillnad från andra redovisningsformer blir bloggen väldigt enkel att tillta sig och besöka som åskådare. Jag har skapat en väl fungerande slutprodukt.

Skrivet 5/5-2010

Jämförelse

Att jämföra vanlig cykel med enhjuling skulle jag egentligen inte vilja göra. Det är svårt att utse vilken som är bäst. Det är i själva verket en fråga om vad fordonet är till för ändamål och användningsområde.

En vanlig cykel kan ofta användas till att skjutsa andra människor. På enhjulingen får man bara med sig det man kan bära på ryggen eller med händerna då man cyklar.
Både enhjulingen och cykeln är väldigt miljövänliga fordon samt ger otroligt bra motion.
Att cykla på bakhjulet på en cykel ger mycket uppmärksamhet från åskådare men det gör även enhjulingen. Att cykla på ett hjul på en vanlig cykel kräver väldigt mycket fokus, koordination och uthållighet precis som på en enhjuling.
Jag tycker det är otroligt kul att cykla och det spelar nästan ingen roll om det är en enhjuling eller en vanlig cykel. Jag varierar väldigt mycket mellan dessa fordon och tycker båda är lika roliga!
Praktiska skillnader väger även in i jämförelsen. Om jag ska cykla en längre sträcka väljer jag hellre att ta en vanlig cykel medan kortare sträckor passar bättre för enhjulingen.
Cykla är något jag antagligen aldrig kommer sluta göra och jag kommer antagligen inte heller sluta variera mellan enhjulingen och cykeln!

Skrivet 5/5-2010

Medverkande

Här är ett hedersinlägg till alla medverkande i projektarbetet.



(Bild på Viktor med enhjuling.)





(Videoklipp på både Viktor och Kristofer som cyklar förbi.)




(Videoklipp på mig. Även jag själv var med. Jag har cyklat en del genom projektarbetet men även skapat den här bloggen. Fört loggbok och genomfört experiment.)

Jag skulle vilja tacka alla som hjälpt till med projektarbetet.
Viktor för fina prestationer.
Kristofer för att vi fått låna din mobiltelefon för inspelning och för att du själv varit med på vissa videoklipp.
Jag skulle också vilja tacka min handledare Tommie som hjälpt mig med redovisningsformer och i övrigt gett tips och idéer!
Jag tackar även mig själv för mina egna prestationer!

Skrivet 5/5-2010

När du väl lärt dig

När du väl lärt dig cykla har man hur kul som helst! Eftersom sporten fortfarande är så pass liten kan man vara säker på att man kan något mer än den vanliga svensken!




Här är ett videoklipp på när Viktor cyklar enhjuling. Han är medverkande i mitt projektarbete som ett experiment för inlärning. Viktor har cyklat ca 20 minuter per gång, en gång i veckan under det senaste halvåret och har "redan" lärt sig cykla!

Enligt Wikipedia :

http://sv.wikipedia.org/wiki/Enhjuling

Tar det ungefär 15 timmar att lära sig cykla på en enhjuling. Men det framgår inte hur vida man behöver förkunskaper eller ej! Jag ställer frågor så som: Ska man kunna cykla på vanlig cykel innan man börjar med enhjuling för att klara av att lära sig på ca 15 timmar eller lär man sig på 15 timmar även utan förkunskaper?

Viktor kunde cykla på vanlig cykel före han lärde sig cykla på enhjuling och han kunde även göra trick så som "cykla utan händer" på vanlig cykel.

Det tog ca 25 veckor för Viktor att lära sig cykla på enhjulingen, vilket låter som väldigt lång tid. Men med tanke på hur mycket tid han egentligen lagt ner på träning så har han gjort väldigt bra ifrån sig och lärt sig snabbt!

Jag drar slutsatsen att det krävs förkunskaper inom vanliga cyklar för att man ska lära sig cykla enhjuling. Annars har man för stora hinder på en gång! Medan Wikipedia antagligen utgår från att gemene man kan cykla på vanlig cykel.

Jag har även tagit hänsyn till min egna inlärning. Jag tränade över en helg, väldigt intensivt, och lärde mig cykla under 15 timmar. Under den första dagen lärde jag mig att sitta och hålla mig kvar på enhjulingen. Under den andra dagen klarade jag av att cykla längre sträckor på enhjulingen.

Skrivet 5/5-2010

Problem! Med egen lösning

Min BMX krävde reparation och liten ombyggnad för att förbättra bromsarna. Bromsarna är väldigt viktiga då jag cyklar på bakhjulet. Det är nämligen så att jag balanserar framåt och bakåt med väldigt stor hjälp av bromsen.

För att bromsen skulle bli mer effektiv byggde jag om bromsvajern. Enda problemet var att vajern tog i bakhjulet. Vilket den absolut inte fick göra, annars tar den skada och stör hjulets kapacitet att rotera.


Lösningen blev att spänna upp en pensel, det var det närmst liggande föremålet, mellan bromsen och vajern vilket även syns på filmen.




Det här klippet visar mitt första försök med de nya bromsarna. Jag själv tycker det blev ett lyckat försök.

Skrivet 5/5-2010

Offroad/street


Det finns flera olika typer av enhjulingsstilar. Jag har själv prövat på offroad/road under projektarbetets gång och tänkte visa lite exempel på downhill och street. Bilden ovan är ett exempel på ett moment inom street. Det går nämligen ut på att ta sig genom olika hinder som kan förekomma inom stadsmiljön.




Det här är ett smakprov på downhill. Det är jag som cyklar ned för Willysbacken! Ganska brant men rolig backe! Med lite träning blir man van vid offroad, och när man väl är van är det hur kul som helst!

Framtiden

Framtidens enhjulingar kan utvecklas till motordrivna leksaker. Både bensindrivna och eldrivna.

Här är en länk till ett youtube-klipp som visar en prototyp till en eldriven enhjuling, prototypen är färdig och fungerar. Tillverkad av Honda:

http://www.youtube.com/watch?v=zCSQPnGkt78

proffscyklisterna

Här är ett par länkar till youtube-klipp med proffscyklister! (inte mig själv den här gången)

Dan Heaton: http://www.youtube.com/watch?v=3u3aShlRoZQ

Film från de Svenska mästarna: http://www.youtube.com/watch?v=3u3aShlRoZQ

New York, Manhattan: http://www.youtube.com/watch?v=Ck8bM97Hh3I&playnext_from=TL&videos=G1ApznCdGVc&feature=rec-LGOUT-farside_rev-rn-2r-1-HM

Historia



Ingen vet riktigt var enhjulingen kom ifrån eller vem som uppfann den. På osäkra källor misstänker man att enhjulingen kan ha kommit från den gamla klassiska cykeln.




Som senare utvecklades till en enhjuling då cyklisterna lärde sig att hantera cyklar med bara ett hjul. Det bakre hjulet togs bort och ansågs inte längre vara nödvändigt.
Enhjulingen på bilden är en 36" Road-enhjuling. Dem används i tex maratontävlingar och tillfällen då man cyklar långa sträckor under relativt korta perioder. Det är främst dessa enhjulingar som drar ifrån vanliga cyklar.

(Bilderna är från Fler bollar i luftens webbutik: http://flerbollar.e-butik.se/ )

Prismässigt ligger bägge cyklarna kring 4000 kr vardera.

Skrivet 5/5-2010

Material




En enhjuling består inte alls av många delar. Detta reducerar totalmassan, tillverkningskostnader, materialkostnader, fraktkostnader och reparationskostnader. I och med att en enhjuling endast består av så få delar sjunker reparationskostnaderna eftersom färre delar tenderar att slitas till skillnad från en tvåhjulig cykel.



Min QU-AX 24" enhjuling väger bara 6 kg!

Skrivet 5/5-2010g

SNÖ

Denna vinter var snön ett stort hinder för mitt projektarbete. Vi hade otroliga svårigheter med att hitta områden att träna nya trick på. Att cykla i snö är bara ett moment och när snön la sig över hela Stockholm i mer än 4 månader stod projektarbetet nästan stilla!




Videoklippet är ganska dåligt filmat men mer mot slutet syns snön lite mer tydligt!

Skrivet 5/5-2010

Anteckning från loggbok 2

9/4-2010

Tiden springer iväg och projektarbetets deadline närmar sig med stormsteg!
För två dagar sedan fick jag igång videokameran på pappas Ipod, jag har alltså fått tag på ett nödvändigt verktyg för delar av redovisningen. Detta var tidigare ett hinder.

Anteckning från loggbok 1

23/3-2010

Idag skrev jag en tankekarta kring projektarbetet och det visade sig att jag a
hade mer att skriva om än vad jag tidigare trott. Jag borde därför skrivit den tidigare.

Data från experiment 1 (försök nr 2)

Datum: 23/3-2010
Veckodag: Tisdag.
Loggbok: Idag ska jag jämföra experiment Skarpnäcksvägen, men med ett annat fordon än i experiment försök nr 1.
Sträcka: 1 km.
Tid: 4 min 35 sec 73 hundradelar
Antal KCAL: Okänt. Men det var lite jobbigare att cykla sträckan än med NEVADA 20"
Utomhustemperatur: 0,9 grader C.
Tid på dygnet: 20:55
Medelhastighet: 13,05625068 km/h
Vägunderlag: Grusfylld asfalt.
Fordon: QU-AX 24" enhjuling.
Hypotes: 4 minuter.
Teori: Lite större hjul underlättar men det är fortfarande svårt att trampa snabbare.
Luftfuktighet: 95%
Lufttryck i däck: Hårt
Lufttryck: 740,7 mmhg
Väder: Dimma.
Vind: 1,7 m/s nord väst.
Övrigt: Jag blev trött som fan!

Data från experiment 1

Datum: 22/3-2010
Veckodag: Måndag.
Loggbok: Idag tänkte jag genomföra det första experimentet i min planering (experiment Skarpnäcksvägen).
Sträcka: 1 km.
Tid: 05:09,04 - 5 min 9 sec 4 hundradelar.
Antal KCAL förbrukade: Uppskattat till ca 50, annars ingen aning.
Utomhustemperatur: 6,4 grader C.
Tid på dygnet: 15:54
Medelhastighet: ca 11,64897748 km/h
Vägunderlag: Asfalt med ett tunt gruslager ovanpå.
Fordon: Enhjuling 20" NEVADA.
Hypotes: 3 minuter & 45 min. 16 km/h.
Teori: Det lilla hjulet gör det svårt att uppnå högre hastigheter.
Luftfuktighet: 49%
Lufttryck i däck: Hårt (280-450 kPa).
Övrigt:
Lufttryck: 748,0 mmhg
Väder: Soligt.
Vind: 1,4 M7s väst.

Experiment 1 (Skarpnäcksvägen)

I detta experiment jämför jag tiden det tar för mig själv att cykla en kilometer på QU-AX 24" enhjulingen samt tiden det tar för mig att cykla en kilometer på NEVADA 20" enhjulingen.

Sträckan är beräknad på följande webbadress:

Som även säger att jag på 56kg förbrukar 34 KCAL av att cykla 1 km, 45 KCAL av att vandra 1 km, och 56 KCAL av att löpa samma sträcka 1 km.

Experimentet utförs på en otrafikerad bred gångväg för bästa möjliga resultat. Målet är att uppnå lägsta möjliga tid samt högsta medelhastighet för sträckan.

Experimentet är döpt efter Skarpnäcks v. samt utförs från vägens västra ände och en kilometer framåt (österut).

Skrivet 22/3-2010

Lär dig cykla (fortsättning, Håll dig kvar! & Ta dig framåt!)

Håll dig kvar!

Nu när du väl tagit dig upp på enhjulingen går nästa steg ut på att hålla sig kvar på cykeln (enhjulingen). Medan du håller i dig i något stabilt ska du antingen trampa framåt eller bakåt marginellt för att hålla dig kvar på cykeln. Försök att sitta så upprätt som möjligt och var rak i ryggen. Det är en bra övning för nybörjare att bara sitta kvar.

Ta dig framåt!

En enhjuling fungerar ungefär som en vanlig cykel, man trampar framåt för att ta sig framåt. Men till skillnad från den tvåhjuliga cykeln behöver du luta dig framåt på enhjulingen då du ska trampa. Det är lämpligt att cykla längs ett staket så du hela tiden kan hålla i dig.



I sinom tid klarar du att cykla längre och längre sträckor utan att behöva hålla i dig i staketet.

Skrivet 31/3-2010

söndag 2 maj 2010

Teknik & Fysik


1. ) Lägg en viss tyngd på pedalen i utgångsläget.
2. ) Pedalen svarar med en normalkraft men ger även
3. ) en rotationskraft till vevaxeln.
4. ) Vevaxeln får i sin tur hjulet att rotera.
5. ) När hjulet roterar svarar marken med friktionskraften f, vilket gör att
6. ) själva hjulet åker bakåt med en viss resultant.

Bilden illustrerar vad som händer då man tar sig upp på en enhjuling enligt standardmetoden.
(Illustrationen är gjord av Freddiboy)

Skrivet 31/3-2010

Lär dig cykla




Lära sig cykla på en enhjuling kan till en början låta väldigt svårt och farligt! Till en viss del är det faktiskt det så det gäller att vara försiktig och göra på rätt sätt!
Det går att lära sig cykla genom tre enkla nivåer:
  1. Ta dig upp!
  2. Sitt kvar!
  3. Ta dig framåt!
1. Ta dig upp!
I början av inlärningstiden är allting mycket svårt. Man börjar med att placera sadeln under sig medan hjulet fortfarande är framför en.
Nästa steg är att placera ena foten på ena pedalen, men det är inte riktigt som på en vanlig cykel. Man ska nämligen trampa bakåt och inte framåt!
Tekniken man använder för att ta sig upp får hjulet att röra sig in under en medan man själv hamnar ovanför enhjulingen placerad på sadeln.




Justera läget på pedalerna genom att snurra däcket. Justera pedalerna så att vinkeln mellan den ena pedalen, vevaxeln och marken där däcket vidrör marken bildar ca 45 grader. Sedan placerar man högerfoten, om man är högerfotad, eller vänsterfoten om man är vänsterfotad, på den närmsta pedalen. Man bör se till att rätt pedal är på rätt sida om enhjulingen så att hjulet enkelt kan placeras under en.

Skrivet 31/3-2010

fredag 30 april 2010

Trick


Här är ett videoklipp på mig när jag visar ett par trick. Det första jag gör i filmen är att stå stilla på enhjulingen (Idle). Sedan gör jag en vänstersväng och ett litet hopp innan jag börjar träna på att cykla baklänges. Det här är ungefär träningsmetoden jag använt för att bli bättre och bättre på att cykla enhjuling. Jag är helt enkelt ute och cyklar lite. Tränar på det jag tycker är kul.

Enhjulingen som används i videoklippet är av typen NEVADA m. 20" däckstorlek.

Skrivet 30/4-2010

Styr

När man väl framför en enhjuling är det bra om man är rak i ryggen och håller ut armarna, det underlättar väldigt mycket för nybörjare. För att finna rätt teknik behöver man förstå hur den fungerar.
Om vi hypotetiskt säger att du börjar luta åt höger så kommer du snart falla åt höger om du inte rätar upp dig väldigt snart. Lösningen är att vi vrider på höften för att vrida sadeln. När sadeln väl vrider sig vrids även hjulet. Det är viktigt att försöka få med benen i samma riktning samtidigt som sadeln och hjulet för att sadelstolpen inte ska gå av.
När hjulet väl svängt till höger kommer du att cykla i den riktning du nyligen föll mot. På det här sättet kommer du hålla dig uppe på enhjulingen så rakt som möjligt, vilket också är målet.
När det är dags att svänga låter man sig falla åt samma håll man planerat att svänga mot, men endast ytters marginellt, och innan rätar upp sig igen.

Med armarna fladdrande och höften i rörelse känns det nästan som att dansa då man framför enhjulingen.

Hur jag svänger på en enhjuling kommer ni att få se i samband med att jag visar ett par andra trick. Videoklippet finns under fliken trick till vänster på bloggen.

Skrivet 25/4-2010

Balansera på enhjulingen

Att cykla på en enhjuling omfattar ett par extra moment till skillnad från en vanlig cykel. Du ska inte bara hålla balansen till höger och vänster utan även framåt och bakåt.
Hålla balansen till höger och vänster kan tyckas vara svårt utan något styre, men det är ungefär som att cykla "utan händer" på en vanlig cykel. Dvs tricket då man släpper styret med händerna, på en vanlig cykel, och man använder nästan samma teknik.
Att hålla balansen framåt och bakåt påminner om att cykla på bakhjulet med en vanlig cykel. Det gäller nämligen att trampa lite snabbare då man börjar falla framåt men lite långsammare och möjligtvis bromsa då man börjar falla bakåt.

Skrivet 25/4-2010

Säkerhetsinformation

Vid användandet av enhjulingen är sadeln oftast ganska billig så vid varje tillfälle du tappar balansen är det bättre att låta enhjulingen falla till marken, istället för att du själv ska gå sönder. Sadeln är både mer tålig och billigare att byta ut än dig själv. Hellre byter man ut en sadel än en kroppsdel.
Enhjulingen blir plötsligt mindre farlig än en tvåhjulig cykel när man vet hur man ska hantera de farliga situationerna. Dessutom är en enhjuling mycket mindre till ytan än en vanlig cykel, vilken gör att den sällan är i vägen om man tappar balansen och faller till marken.

Sammanfattning: låt cykeln falla till marken om det skiter sig.

Att vi följer dessa regler kommer märkas i filmer och videoklipp.

Skrivet 25/4-2010

Enhjuling



Under projektarbetet kommer jag även använda mig av en enhjuling. Det här är en bild på min QU-AX 24" enhjuling och är av typen Offroad/Muni -enhjuling. Hjulet har en storlek på 24" och 3.00" i däcket. Till skillnad från vanliga cyklar som har 1.75" i däckstorlek har denna enhjuling nästan dubbelt så tjockt däck på 3.00". Enhjulingen på bilden är densamma jag har använt och kommer använda för att cykla ned för Hammarbybacken vid Hammarbyhöjden.

Skrivet 30/4-2010

Cykel


Den tvåhjuliga cykeln jag kommer använda mig av under projektarbetet är en bicycle motor cross (BMX). Filmen är till för er som inte vet vad en BMX-cykel är för något. För övrigt är det jag, på filmen, som cyklar fram och tillbaka. Träning krävs för att lära sig cykla på ett hjul!

En BMX har vanligtvis 20" däck och är specialbyggd för att klara av högre belastningar som förekommer då man utför vissa trick. Den har oftast dubbelt så många ekrar på varje hjul ,48, till skillnad från en vanlig cykels hjul som har 24 ekrar. Ramen är visserligen mindre, således kortare både i längd och höjd, men den är även tjockare och kraftigare så vikten hamnar vanligtvis runt 14kg vilket är normalt för en cykel. BMX:en har oftast en växel men kraftigare kedja. Som sagt är den specialbyggd för att klara olika typer av stötar.

Den vanligaste stilen BMX-cyklist brukar ha är en "stående stil", det är inte vanligt att man sitter ned på sadeln medan man cyklar. Flatland är i princip den enda stilen inom BMX då det är vanligt att sadeln är tillräckligt hög för att det ska gå att sitta på den då man cyklar.

Skrivet 30/4-2010

torsdag 29 april 2010

Introduktion


Jag ställer den stora frågan, varför bara ett hjul? Varför skulle det vara intressant att färdas på ett och endast ett hjul? Många jublar och hejar när Ghost Rider drar igenom Stockholm i 200 km/h på bakhjulet med sin Suzuki Hayabusa Turbo (sportmotorcykel). Detta är inte bara ett trick utan ett extremt risktagande då han sätter livet på spel för både honom och andra. Dock ser tricket bra ut, och vi kan redan nu konstatera att det ser snyggt ut att färdas på ett hjul. I mitt projektarbete begränsar jag mig till två olika typer av fordon: den traditionella cykeln (skrothög på två hjul) och enhjulingen (känt redskap från cirkusframföranden). I det här projektarbetet kommer jag jämföra, experimentera och behärska dessa utvalda fordon.

(Bilden visar mig när jag cyklar på bakhjulet på en Peak MTB. Bilden är även en fantastisk vårbild.)

Skrivet 29/4-2010